MAKALELER

MİGREN

MİGREN

Migren beyinde kan damarlarının daralması ve gevşemesi ile oluşan ve ataklar halinde gelişen nörolojik bir hastalıktır. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar sürebilir.
Migren ağrısı kişini yaşam kalitesini oldukça düşüren ve hayatı olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre migren en fazla iş kaybının olduğu hastalıklardan birisidir. Migren ağrısı oluşmasından önce kişide uyuşukluk, göz kararması, gözde parlayan ve kaybolan ışıklar, keyifsizlik, huzursuzluk görülebilmektedir.
Migren ataklarının bir çok farklı unsur tetikleyebilir. Bunlar:
- Diyet faktörleri,
- Stres,
- Hormonal değişiklikler,
- Düzensiz uyku düzeni,
- İklim değişiklikleri,
- kişisel alışkanlıklardır.

Migren ataklarınızla başedebilmeniz veya atakları önleyebilmeniz için kendiniz tanımanız son derece önemlidir. Ataklar döneminde yediklerinizi kaydetmek, uyku düzeninizi kontrol etmek stress faktörlerinizi anlamak migren ile başetmenizi kolaylaştıracaktır.
Özellikle diyetsel faktörlerde migren ataklarına neden olabilmektedir. Bazı besinler, beyindeki kan damarlarının daralması ve gevşemesine neden olarak baş ağrısı oluşturabilir ve bu besinlerin kısıtlanması ile baş ağrılarının azalabileceği görülmüştür.
Migreni tetikleyebilecek besinler :
• Tiramin içeren Mayalanmış gıdalar ( süt ürünleri, şarap, bira ve salamura gibi ) , maya
• Peynir ve çikolata gibi tirozin içeren besinler
• Feniletamin İçeren Besin Grupları. Turunçgiller, çikolata, kakao, kırmızı şarap.
• Histamin İçeren Besinler .Muz, domates, ıspanak, çilek, ananas, kırmızı et, eski peynir, balık ve kabuklu deniz ürünleri, çikolata ve biranın içinde bulunur.
• Nitrit ve Nitrat İçeren İşlenmiş Et Ürünleri,Salam, sucuk, sosis, vb
• Sodyum Nitrat İçeren Besinler,Tütsülenmiş besinlerdir.
• Kafein İçeren Besinler, Kahve , çay ve asitli içecekler
• Aspartam içeren tatlandırıcı ve aspartam içeren light ürünler.
• Monosodyum Glutamat İçeren Besinler, Besin etiketlerinde, ayrıca sodyum kazeinat, hidrolize protein veya bira mayası isimleriyle de bulunur. Örneğin hazır çorbalar, dondurulmuş besinler, soya sosu vb.
• Konserveler
• Deniz ürünleri ( kalamar, karides, midye )

Yapılan çalışmalarda özellikle mayalı ürünlerin migren ataklarını arttırdığı görülmüştür. Mayalı ekmek, peynir çeşitleri, şarap, bira, yoğurt tarzı besinler etkilidir.
Migren’in bağışık sistemi ile yakından ilişkili olabileceği de söylenmektedir. Özellikle gıda intoleransı ve migren arasında bağlantı olduğunu vurgulayan çalışmalar mevcut. Bu nedenle migren ataklarını önlemede yukarıda saydığımız gıdaların dışında intoleransınızın olduğu besinleri de diyetten belli sürelerde elimine etmek fayda sağlayabilir.
Öğün atlamak veya uzun surely açlıklarda migreni tetikleyebilir. Bu nedenle migreni olan kişilerin öğün atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermeleri gerekir.
Tüm bunların yanı sıra düzenli uyku uyumak ve düzenli egzersiz yapmak da migren ataklarını engelleyebilir.